il mijo znaczy moje lody...

Pomysł na założenie własnej lodziarnio-kawiarni narodził się w chwili, kiedy okazało się, iż syn właścicielki do końca życia musi  pozostać na diecie bezglutenowej i być może bezmlecznej. Takich osób jest w Polsce najprawdopodobniej około 300 tys.

A w ofercie rodzimych cukierni i lodziarni bardzo mało jest produktów bezglutenowych i bezmlecznych. Oczywiście można się ograniczyć do przyrządzania jedzenia w domu i nie korzystać z usług gastronomii. Ale właściwie dlaczego wszystkie osoby pozostające na diecie bezglutenowej i bezmlecznej muszą korzystać z produktów własnoręcznie upieczonych i jeść lody ze zmiksowanych owoców z cukrem, zamrożonych we własnej zamrażarce...

 


lody rzemieślnicze, lody wegańskie, lody bezglutenowe

e

Najważniejsze są lody. Produkowane na miejscu w lodziarni, rzemieślnicze lody na bazie naturalnych składników. Lody w IL MIJO smakują jak najprawdziwsze włoskie gelato (są tylko nieco tłustsze i mniej słodsze, bo takie lubią klienci :)).

Lody mleczne powstają na bazie mleka i śmietany.

Do produkcji lodów wegańskich używamy mleka kokosowego, past orzechowych lub czekolady i kakao.

Stosujemy tylko naturaln komponenty do lodów.

Nasze lody są ciężkie, zwarte i gęste, ich napowietrzenie jest na poziomie 30-40%.  Aktualne smaki na naszej stronie na fejsie :)

ciasta bezglutenowe, ciasta wegańskie

Ciasta domowe, bezglutenowe i w większości bezmleczne przygotowuje właścicielka kawiarnio-lodziarni il mijo, zaprzyjaźniona "cukierniczka" lub piekarnia Margita. Ciasta pieczone są na bazie mąk kukurydzianej, ryżowej, ziemniaczanej, rzadziej gryczanej (wszystkie mąki wykorzystywane do wypieków oznaczone są przekreślonym kłosem) oraz kaszy jaglanej. Do wypieków używany jest zwykły cukier, miód, margaryna bezmleczna, jaja "zerówki". W większości przepisów mleko krowie udaje się skutecznie zastąpić ryżowym lub kokosowym. Na przykład szarlotka z jabłek, kaszy jaglanej i bakali to oferta skierowana  do osób, które nie jedzą produktów zwierzęcych :)

gofry bezglutenowe, gofry wegańskie

Gofry z ciasta z  płatków owsianych bezglutenowych, mąki kukurydziano-ryżowej to propozycja przede wszystkim na sezon jesienno-zimowy, kiedy mamy ochotę zjeść coś ciepłego i sycącego. Do gofrów  - bita śmietana oraz jogurt naturalny lub ubite mleko kokosowe, a także owoce a w sezonie lody. Zarówno bita śmietana jak i mleko kokosowe są ubijane na miejscu bez dodatku zbędnych zagęszczaczy. Wszystkie dodatki do gofrów czyli polewy są bezglutenowe i w większości bezmleczne.